Chat

Ik ben huurder

Misschien wil je na een tijd wel verhuizen naar een andere sociale huurwoning. Daarvoor gelden enkele regels.

1. Onaangepaste woning

Jouw woning kan te klein worden doordat jouw gezin groter wordt. Je kan dan verhuizen naar een woning van aangepaste grootte. Als je dit laat weten aan Woonland, word je ingeschreven voor een andere woning en dient dan de kost van 150 euro te betalen.

Werd jouw woning te klein door een geboorte, pleegkind of adoptie? Dan moet je niet de hele wachttijd doorlopen. Je krijgt dan een voorrang voor een aangepaste woning.

Werd jouw woning te klein doordat er mensen kwamen bijwonen? Dan kan je een nieuwe aanvraag doen, maar krijg je geen voorrang. Je moet gewoon je beurt afwachten.

Heb je twee of meer slaapkamers te veel? Dan woon je onderbezet. We vragen je dan te verhuizen naar een kleinere woning. 

Schrijf je in en kies je kleinere woning

Je kunt je inschrijven voor een kleinere woning. Je kunt dan zelf je keuze aanduiden. Je kiest dan de buurt, het type woning (appartement of huis) en de maximale huurprijs die je wilt betalen.

Schrijf je zelf opnieuw digitaal in via het centraal inschrijvingsregister (CIR).

Schrijf je je niet in?

Dan kan je niet kiezen. Wij doen je zelf een aanbod op maat:

  • De woning heeft een juiste grootte voor jouw gezin.
  • De woning ligt maximaal 5 kilometer van je woning nu.
  • De totale kostprijs is even hoog of lager dan je kostprijs nu. Dit is je huurprijs en extra kosten (huurlasten en individueel verbruik) samen.

Je krijgt twee keer zo’n aanbod. 

Wil je de eerste woning niet huren of reageer je niet op tijd? Dan krijg je na minimaal drie maanden opnieuw een aanbod.

Wil je ook deze tweede woning niet huren of reageer je niet op tijd? Dan moet je verplicht een onderbezettingsvergoeding betalen (bij een contract van onbepaalde duur). Dit betaal je extra bij je huurprijs en kosten.

Aanvaard je een aanbod? Dan moet je geen onderbezettingsvergoeding betalen.

2. Gezinshereniging

Als je familie nog in het buitenland woonde op het ogenblik dat jij aan de beurt was, dan kreeg je in afwachting een kleinere woning. Je moet het onmiddellijk laten weten aan de huisvestingsmaatschappij als je familie in België aankomt. Je zal dan zo snel mogelijk een andere woning krijgen die wel groot genoeg is voor jouw familie. Je hoeft niet opnieuw de hele wachttijd te doorlopen tot je aan de beurt ben, maar krijgt dan een voorrang bij de toewijzing van een grotere woning.

3. Gewone verhuis

Als je gewoon zin hebt om ergens anders te gaan wonen, dan kan dat. Je moet jezelf dan wel opnieuw inschrijven op de wachtlijst en je beurt afwachten.

Heb je nog vragen?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.

©2024 Woonmaatschappij Rivierenland | Webdesign Webit
Privacy Policy | Cookie Policy