Chat

Woontips

Septische put

Waarom moet je de septische put onderhouden?

Regelmatig proper houden van je riolering is noodzakelijk om verstoppingen in buizen te voorkomen. Indien het water in je toilet niet meer doorloopt, is het beste dat je septische put gecontroleerd wordt. Indien er een dikke massa aanwezig is, is het tijd om de put te laten leegmaken.

De goede werking van een septische put moet jaarlijks gecontroleerd worden. Zo moet de bovendrijvende korst tot een maximum dikte van 10 à 15 cm beperkt blijven. Na elke lediging en reiniging van de septische put moet deze eerst volledig met water gevuld worden alvorens deze opnieuw mag gebruikt worden.

Hoe kan je de septische put leegmaken?

Er zijn verschillende firma’s die jouw septische put kunnen komen leegmaken. Probeer met een goede betrouwbare firma in zee te gaan. Kies daarom enkel erkende ruimdiensten. Alleen zij leveren de nodige attesten af. Zo ben je zeker dat het werk grondig uitgevoerd is en dat de vuiligheid uit de beerput naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie wordt gebracht en niet ergens in een gracht gedumpt wordt.

Voor wie zijn de kosten?

Dit hangt af van welk type van woning of appartement je bewoont:

  • Voor individuele woningen waar maar één septische put aanwezig is, zijn de ruimingkosten voor de huurder. De huurder neemt zelf contact op met een ruimdienst en betaalt ook de factuur. Bij einde van het huurcontract moet altijd een bewijs worden afgegeven van ruiming van de septische put.
     
  • Woon je in een duplexappartement?  Dan is het vaak zo dat het appartement op het gelijkvloers en het bovengelegen appartement aangesloten zijn op dezelfde septische put. De ruimingkosten worden in twee gelijke delen door de huurders betaald. Beide huurders nemen gezamenlijk het initiatief een ruimdienst hiervoor te contacten. Als één van beide appartementen leeg staat, zal Volkshuisvesting de helft van de kosten betalen.
     
  • Voor grote gebouwen (Schoondonk, Herselaar en Groenlaar, Stationsplein, d’ Oude Post, Ten Brielen,  Nonnenvijverstraat, Schuttershof, Den Blijk) heeft Volkshuisvesting een overeenkomst met een ruimdienst. Deze ruimdienst komt tweemaal per jaar langs om de putten te ruimen en de afvoerbuizen te zuiveren. De kosten hiervan worden mee verrekend in de diensten van je maandelijkse huishuur.

Belangrijke tip !

Bij het schoonmaken of desinfecteren van de toiletten gebruik je best zo weinig mogelijk onderhoudsproduct. De voorkeur gaat naar biologisch afbreekbare producten. Je septische put zit namelijk vol levende bacteriën die het biologisch afbraakproces in stand houden.  Het gebruik van bacteriedodende elementen zoals chemische reinigingsmiddelen en bleekwater kunnen de goede werking van de septische put verstoren.

Spoel ook geen voorwerpen zoals etensresten, luiers, maandverbanden, vochtige doekjes en condooms door het toilet!  Deze voorwerpen kunnen de afvoerbuizen doen verstoppen.

Heb je nog vragen?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.

©2024 Woonmaatschappij Rivierenland | Webdesign Webit
Privacy Policy | Cookie Policy